En litt frekk juleøl 2016

RVN

En litt frekk juleøl


Hva skjer når en Belgisk Dobbel møter Asia i den store høytiden?


RVN er julenissens egen flyplass i Rovaniemi, Finland.

Ølet er en Belgisk Dubbel “modifisert” som mitt juleøl 2016.

Jeg har blitt tilsatt 7 sorter litt «småfrekk» smak, slik det ifølge «nissemormor» skal være i julen; Kanel, stjerneanis, koriander, mango, pasjonsfrukt, akasiehonning og guajillo chili.

Min erfaring fra dette brygget

Brygget i henhold til oppskrift på en Belgisk Dubbel fra Ølbrygging.no. I tillegg til oppskriften tilsatte jeg 20 gr. Knust korianderfrø i 15 minutt, 30 gr. Revet appelsinskall i 15 minutt, 1 «blad» knust stjerneanis i 15 minutt og 1/3 hel kanel i 15 minutt (alt i en humlepose)

I motsetning til oppskriften fikk jeg OG xxxx og FG xxxx


Etter 11 dager i gjæringskaret tilsatte jeg en smaksessens bestående av:

1 liter vann i en gryte tilsatt; ½ dl. Cognac, 2 pasjonsfrukt (deles i 2 og kun fruktkjøttet brukes), 1 mango (i biter og uten skall), 1 appelsin (kun skallet uten noe hvitt), 15 gram hele korainderfrø, ½ spiseskje sort pepper og 200 gram akasiehonning. 1 stk. guajilo chili legges i gryten siste 2 minutter av kok.  Kok ingrediensene i 1 time med noe røring i gryta. Siles deretter over i en beholder som er desinfisert med StarSan. Ta ut chili og legg denne over i beholderen. Klem med redskapen som er brukt under koking, for å få mest mulig «mos» gjennom silen. Kjøl ned til 25 grader og hell essensen med chili i gjæringsdunken. Se bilde til høyre fra koking av essens. Link ved å trykke på bildet.


Oppdatert 05.09.2016

Første smaksprøve av etter tapping. Ølet er ikke ferdig karbonert, og derfor selvsagt noe "dødt". Men jeg har stor tro på at dette kan bli et "kongeøl". Det er en flott smak på ølet, uten at all rukten blir for fremtredende. Mulig at alle smakstilsetningene vil komme mer frem i dagen etter 2-3 måneders lagring. Det er allerede nå en liten, men markant,  pirring av chili i ettersmaken som setter seg på tunga. Dette lover foreløpig bra.


Oppdatert 02.12.2016

Ølet har nå virkelig "satt seg" og smaker vidundelig og anderledes. For de som ike vil ha for mye smak så kan en unngå å ta med ufiltrert bunnfall. For oss som gjerne vil ha med oss alt så er det aldri feil å riste med den siste slanten i bunn når en fyller glasset til julens pinnekjøtt....

Bryggdata

Dato brygget: 10.08.2016

Dato flasket: 28.08.2016     

Alkohol:      8,0%

IBU:          19

Original:     Ølbrygging.no