En rødmende belgier 2016

LGG

En rødmende belgier


Ville bringebær fra Ryfylke blandet med en

kultivert Belgisk Witbier


LGG er den internasjonale flyplassen i Liège i Belgia.

Ølet er en Belgisk Witbier fra BryggSelv.no, blandet med ville bringebær fra egen hyttetomt i Ryfylke. I ølets sekundærgjæring det iblandet 225 gram bringebær pr. liter øl og deretter gjæret i 7 dager til.

Min erfaring fra dette brygget

Brygget i henhold til oppskrift fra Brygg Selv AS / Gahr Smith-Gahrsen.

I motsetning til oppskriften fikk jeg OG1050 og FG1008 før bringebær ble tilsatt (ved første omstikking) og 1010 ved flasking.


Etter 10 dagers gjæring ble halvparten av brygget stukket om til en ny gjæringsdunk. Deretter ble ca. 225 gram bringebær (blanding av ville og norske bringebær varmet opp sammen med 0,5 liter vann til 80 grader for så å bli kjølt ned raskt i isvann til 25 grader. Dette ble derettet tømt direkte i gjæringskaret for sekundærgjæring i en uke til.

Ved flasking ble ølet nok en gang stukket om gjennom et desinfisert dørslag for å fjerne rester av bringebærsteiner etc. Dette tilførrer mye luft i ølet men det får så være når en prioriterer klarere øl. Ølet hadde en flott rød/rosa farge og meget sterk lukt av bringebær.


Oppdatert 21.08.2016

Ølet har nå karbonert 14 dager i romtemperatur og er satt til kjøling. Regner med at det må stå minimum 4-6 uker før det er modnet og drikkeklart. Kommer tilbake med mer info når prøvesmaking er foretett.


Oppdatert 05.09.2016

Har nå prøvesmakt 2 ganger siste 14 dager. Til min store glede er ølet surere enn jeg hadde trodd (var redd det skulle bli for mye "bringebærbrus" smak, men det ble det ikke). Dette er et lett og fruktig øl som nok passer best som apertiff eller på litt varme sommerdager som "leskedrikk". Den blir nok også bare bedre ved litt lenger lagring enn den måneden som nå har gått.

Bryggdata

Dato brygget: 19.07.2016

Dato flasket: 05.08.2016     

Alkohol:      5,5%

IBU:          17

Original:     Gahr Smith-Gahrsen